label img

SUPPORT APOX CROWDFUNDING

button bg
main header

CINEMA MOVIE PROGRAM

overflow
overflow

Trailer

Year

2021

Ganre

igrani, humoristična drama, Crna Gora, Srbija, Hrvatska

Duration

101 min

On screen

23 Jun Thu

9:00 PM

label

Buy tickets

Movie plot

Mlada Jana djevojka je iz Kotora koja, kao i njezina prijateljica i cimerica Marija, radi u pekarnici te se nada pronalaženju nekog boljeg posla. Djevojke maštaju i o boljem životu uopće, a nadaju se i da će im ljeto donijeti malo odmora. Marija ima i dečka Marina, s kojim unatoč usputnim trzavicama održava stabilnu vezu, a Marin i njoj i Jani obećava da će im tijekom ljeta osigurati dobro plaćen posao na kruzeru. No njihovi odnosi ubrzano će se početi mijenjati nakon što Marija dobije spolnu zarazu. Istovremeno, kao cimeri u Beogradu žive Mladen, momak ranih srednjih godina, i od njega nešto mlađi Danilo. Dok je Mladen zaposlen u jednoj IT-tvrtki, Danilo još uvijek studira i povremeno nastupa kao DJ. Dok se još uvijek oporavlja od prekida veze s djevojkom do koje mu je bilo itekako stalo, Danilo će upoznati privlačnu Tamaru, u koju će se ubrzo zaljubiti. A Mladen svoje intimne probleme bezuspješno pokušava riješiti potiskivanjem, sve dok na očev nagovor ne krene na put u Crnu Goru, što će mu pomoći da spozna neke stvari o samom sebi. Nešto kasnije on će posjetiti staru prijateljicu Bubu, djevojku iz Novog Sada s kojom će se družiti upravo u vrijeme održavanja festivala Exit. No Buba je nesretna djevojka u ozbiljnoj krizi, koju intenzivno muči nedavni prekid s dečkom, narkomanom Fedorom.

Godine 2021. s uspjehom prikazana na 56. izdanju prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Karlovym Varyma, egzistencijalna drama suscenarista i redatelja Ivana Bakrača, koja je početkom ožujka ove godine prikazana u konkurenciji jubilarnog 50. beogradskog FEST-a, ovogodišnji je crnogorski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Riječ je o autorovu debitantskom dugometražnom ostvarenju, hrvatskoj manjinskoj produkciji koja je realizirana u produkciji Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Posrijedi je dramski triptih koji tematizira odgođeno odrastanje skupine vršnjaka i nekadašnjih školskih kolega, osoba koje su na pragu zrelosti ili su već zakoračile u zrele godine, a koje se suočavaju s ozbiljnim intimnim i obiteljskim dramama, kao i životnim problemima. Autor s likovima dijeli generacijsku pripadnost, i on nikoga od njih ne osuđuje, već im pristupa s razumijevanjem, stvarajući varijaciju „coming of age” filmskih storija o odrastanju i sazrijevanju. Premda se pritom u unekoliko oslanjaju na određene klišeje, poput onog o jednom ljetu koje bi u životima likova moglo sve promijeniti, Bakrač i suscenarist Vladimir Blaževski to ne rade napadno ni trivijalno. Njihov je fokus na prikazu međuljudskih odnosa, koji su unatoč ne sasvim ispeglanoj dramaturgiji i povremenom oslanjanju na improvizaciju u odabiru redateljskih rješenja, dovoljno zanimljivi i intrigantni. Uz uobičajeno efektnu glazbu braće Alena i Nenada Sinkauza (Dom Darija Pleića, Dnevnik Diane Budisavljević), čestih suradnika Dalibora Matanića koji su za rad na hitu Osmi povjerenik Ivana Salaja nagrađeni Zlatnom arenom, vrijedi izdvojiti i gotovo pseudodokumentarnu fotografiju Dušana Grubina (Grudi Marije Perović) te odličnu ulogu Momčila Otaševića (Po tamburi Stanislava Tomića) koji nastupom u ovom filmu dokazuje da osim zvjezdanog potencijala popularnog lica iz TV-sapunica posjeduje i glumačku sugestivnost i karizmu.

Na soundtracku filma nalaze se neka od najzanimljivijih imena suvremene regionalne glazbene scene, poput Pocket Palme, Lollobrigide i Buč Kesidija, a glazbu potpisuje hrvatski dvojac Alen i Nenad Sinkauz.

Distribution: Zagreb film festival

Age Recommendation: 12

overflow